Biliyorsan Paylaş,Bilmiyorsan Ögren
Forumumuzdan Daha iyi yararLanabiLmek İçin üye oLmaLısınız =)
Herşey Paylaşım İçin
Biliyorsan Paylaş,Bilmiyorsan Ögren
Forumumuzdan Daha iyi yararLanabiLmek İçin üye oLmaLısınız =)
Herşey Paylaşım İçin
Biliyorsan Paylaş,Bilmiyorsan Ögren
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Biliyorsan Paylaş,Bilmiyorsan Ögren

Biliyorsan Paylaş,Bilmiyorsan Ögren
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 TESKlLAT-I MAHSUSA

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
MeLody*
Katılımcı Üye
Katılımcı Üye
MeLody*


Mesaj Sayısı : 156
Yorum Puanı : 16940
Rep Puanı : 2
Kayıt tarihi : 05/04/09
Nerden : mersin

TESKlLAT-I MAHSUSA Empty
MesajKonu: TESKlLAT-I MAHSUSA   TESKlLAT-I MAHSUSA Icon_minitimePaz Mayıs 24, 2009 10:23 am

TESKlLAT-I MAHSUSA: Ilk GlZLl ÖRGÜT
Harbiye Naziri Enver Pasa'ya bagli olarak 1913 yilinda kurulan Teskilat-i Mahsusa'nin daire baskani Süleyman Askeri Bey idi. Dr. Philip H. Stoddard'a göre 1916 yilinda personel sayisi 30 bin kisiye ulasan örgüt ajanlarinin büyük bir kismi uzmanlardan olusmaktaydi. Örgütte doktorlar mühendisler gazeteciler politikacilar ve subaylarin yanisira geçmisi oldukça karanlik ama sadakatlerinden kusku duyulmayan gerilla savasi uzmanlari da yer aliyordu. Böylesine zengin bir "ajan kadrosu" na sahip olmasina ragmen Türkçe ve yabanci dillerde yayinlanan kitaplarda Teskilat-i Mahsusa'dan pek sözedilmemesi sözedenlerin de yeterince bilgi vermemesi Stoddard'a göre teskilatin faaliyet alani ve personel sayisini gizli tutmakla yükümlü olan Osmanli devlet adamlarinin bir taktik basarisiydi. Bu asrin ilk çeyreginde faaliyet gösteren Teskilat-i Mahsusa o yillarda dünyanin en güçlü ve en etkin örgütlerinden biriydi. Ortadogu ve Kuzey Afrika basta olmak üzere üç kitada örgütlenen Teskilat-i Mahsusa ajanlarmm pek azi örgüt mensubu olarak taniniyordu. Resmi üyelik listeleri bulunmamakla birlikte Kusçubasi Esr*Bu Sözcük Yasak**Bu Sözcük Yasak**Bu Sözcük Yasak* göre böyle bir listenin yayinlanmasi Ortadogu'daki birçok devlet adamini rahatsiz edecekti.Casusluk ve karsi casusluk faaliyetleri tarih boyunca olagelmisti ama dogrusu bunun Batili anlamda müesseselesmesi ilk olarak Teskilat-i Mahsusa ile gerçeklesti. Abdülhamid dönemi de dahil bundan önceki dönemlerdeki casusluk faaliyetleri padisahin sahsina bagli olarak yapildigi için saglikli bir örgüt yapisi olusturmak da pek mümkün degildi.

Eylem stratejisi
Ittihatçilarin ittifaklari dogrultusunda Teskilat-i Mahsusa Almanya ile hem finans hem de teoripratik eylem birligi içindeydi. Kafkasya îran Ortadogu Hindistan ve Afganistan bölgelerinde önceleri Almanlar'la birliktelik saglanmis ancak daha sonralari basgösteren bazi sorunlar nedeniyle bu dayanisma çözülmeye baslamisti. Almanlar maddi gücü Teskilat-i Mahsusa ise milis ajanlari sayesinde bölge halkinin destegini saglamislardi. Genel planlama Enver Pasa'nin Alman Genelkurmayi ile koordinasyonu sonucu gerçeklestirilmisti. Uygulama alaninda ise Esref Sencer'in baskanliginda Zübeyde Sapli Ahmet Salih Harb Hilmi Musallimi ve Hamza Osman Erkan gibi serdengeçtiler yer aliyordu.

Teskilat'in gayesi özetle Islam dünyasini ve Müslüman Türkler'i bir bayrak altinda toplamak yani genis imparatorluk cografyasinda yerine göre Panislamizm yerine göre de Pantürkizm yapmakti. Ancak Ittihatçi kurmaylarin sanildigi kadar ütopist olmadiklarini da söylemek gerek. Bu ideolojilere sahip olmalarina ragmen gerçeklesmeyecek bir rüyanin pesinde olduklarinin da farkindaydilar. Herseyden önce genel konjonktür tümüyle aleyhteydi. Buna karsi onlarin Teskilat-i Mahsusa'dan bekledikleri sey Islam ülkelerine saldiran Ruslar'a ve îngilizler'e karsi besinci kol faaliyetlerini sürdürebilmekti.

Teskilattaki ünlüler

Enver Pasa Binbasi Süleyman Askeri Esref Kusçubasi Rauf Orbay Çerkes Ethem Abdulaziz El-Sinusi Dr. Esat Isik Pasa Hüsamettin Ertürk Mehmet Akif Ersoy Cezayirli Emir Ali Afyonlu Ali Çetinkaya Ali Fethi Okyar Binbasi Misirli Aziz Ali Bey (sonradan Misir ordusunda general) Nuri Killigil (Enver'in kardesi sonradan önemli sanayici) Binbasi Fuat Bulca (sonradan THK Baskani) Tegmen Islam Bey (Fuat Pasa'nin oglu) Binbasi Mustafa Kemal Bey Yüzbasi Manastirli Nuri Conker (Osm. Meclisi Mebusan azasi) Dr. Refik Saydam (sonradan bakan ve basbakan) Piyade Yüzbasi Çerkes Resit (Çerkes Ethem'in agabeyi) Tegmen Yakup Cemil (1916'da vatana ihanetten asildi) Dr. Bahattin Sakir Mithat Sükrü Bleda Ohrili Eyüb Sabri Fuat Balkan Teymen Hilmi Musallimi (1915 Süveys Kanali Harekati'nda Kürt mücahitlerin komutani Said Halim Pasa'nin katibi) Ismail Canbulat (1926 îstiklal Mahkemesi'nde asildi) piyade subayi Rasuhi (sonradan Mustafa Kemal'in yaveri) Filibeli Hilmi Bey (Ittihat Terakki Müfettisi 1926'da asildi) Serif Burgiba (Habib Burgiba'nin babasi) Arabistan'da îbn-ür Resid.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
TESKlLAT-I MAHSUSA
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Biliyorsan Paylaş,Bilmiyorsan Ögren :: .::Tartışalım ::. :: Siyasal Ve Tarihi Tartışmalar-
Buraya geçin: